Mikä ihmeen jätevesiasetus? Tässä kaikki mitä sinun tulee tietää jätevesiasetuksesta

Jätevesiasetuksella varmistetaan, ettei asunnoissa ja muissa kiinteistöissä syntyvillä jätevesillä aiheuteta haittaa ympäristölle. Vuonna 2017 uudistetun asetuksen mukaan kaikkien pohjavesialueella tai korkeintaan sata metriä rannasta sijaitsevien omakotitalojen ja mökkien tulee täyttää ympäristösuojelulain asettamat jätevesien käsittelyn perusvaatimukset.  

Ympäristönsuojelunlakia täsmentävää jätevesiasetusta uudistettiin vuonna 2017 siten, että muutosten toteuttamiseen annetiin siirtymäaikaa 31.10.2019 saakka. Käytännössä uudistus koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja kiinteistöjä, sillä sen jälkeen rakennetuilla kiinteistöillä vaatimukset on tullut täyttää jo rakennusvaiheessa. 

Talousjätevedellä tarkoitetaan esimerkiksi keittiöistä, pesutiloista ja vesivessoista peräisin olevaa jätevettä. Sen mukana kulkevat aineet voivat olla haitallisia ympäristölle, ja se voi levittää bakteereja ja viruksia.

Koskeeko jätevesiasetus sinua?

Jätevesiasetus koskee siis pohjavesialueella tai korkeintaan sadan metrin päässä vesistön tai meren rannasta sijaitsevia kiinteistöjä, jotka on rakennettu ennen vuotta 2004 ja joiden jätevesijärjestelmää ei ole päivitetty vastaamaan ympäristösuojelulaissa määriteltyjä jätevesijärjestelmien perusvaatimuksia tai jotka eivät kuulu viemäriverkostoon.  

Muualla sijaitsevissa kiinteistöissä jätevesijärjestelmän päivittämiseen lain mukaiseksi ei ole annettu määräaikaa, mutta näissäkin kohteissa jätevesijärjestelmä on kunnostettava tiettyjen luvanvaraisten korjaus- tai muutostöiden yhteydessä. Tällaisia ovat vesivessan rakentaminen, talousvesijärjestelmän uusiminen tai muu rakennuslupaa vaativa iso muutostyö.   

Vaikka jätevesiasetuksen siirtymäaika on umpeutunut jo vuonna 2019, on yhä kiinteistöjä, joissa jätevesiasetuksen ehdot eivät täyty. Jätevesijärjestelmää ei ole tarvinnut uudistaa esimerkiksi niissä tapauksissa, joissa kaikki kiinteistön omistajat ovat syntyneet ennen 9.3.1943. Mikäli olet siis ostanut tai perinyt kiinteistön iäkkäiltä entisiltä omistajilta, kannattaa varmistaa, että jätevesijärjestelmä on nykylainsäädännön mukainen. 

Lisäksi joissakin tapauksissa kunnan viranomainen on voinut myöntää vapautuksen jätevesijärjestelmän uudistamisesta viideksi vuodeksi kerrallaan. Poikkeuslupa kuitenkin raukeaa, mikäli kiinteistön jätevesikuormitus kasvaa tai omistaja vaihtuu.    

Näin varmistat jätevesiasetuksen täyttymisen 

Jätevesijärjestelmästä on suotavaa huolehtia, vaikka jätevesiasetus ei koskisikaan sinua. Toimiva ja ajantasainen jätevesijärjestelmä helpottaa arkea ja toisaalta helpottaa myös kiinteistön myyntiä. Jokaisen kiinteistön omistajan on myös itse huolehdittava, että kiinteistöllä on jätevesiselvitys – eli dokumentoitu tieto tontin jätevesijärjestelmästä. 

Tehdäksemme jätevesijärjestelmästä huolehtimisen kiinteistön omistajille mahdollisimman helpoksi asennamme Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja Clewer-pienpuhdistamoita avaimet käteen -pakettina. Clewer 800S sopii alle seitsemän hengen talouksiin, kun taas Clewer 1300S puhdistaa jopa 21 hengen jätevedet ja sopii siksi esimerkiksi rivitaloihin vesiosuuskunnille sekä kyläyhteisöille.

Ota meihin yhteyttä, niin tulemme tutustumaan kiinteistösi tarpeisiin ja vaatimuksiin, ja toteutamme juuri sinun kiinteistöllesi sopivan pienpuhdistamoratkaisun!

    Pyydä tarjous

    Soita Clewer-myyjällemme: Mika Alitalo 040 052 7333. Tai jätä yhteydenottopyyntö: